Dağlar, Ali: “Malta Köşkü’nde koyunlar bağlıydı”.

 

Dağlar, Ali: “Malta Köşkü’nde koyunlar bağlıydı”. Hürriyet Kelebek, 21 Temmuz 2004, 1.s.

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/malta-kosku-nde-koyunlar-bagliydi-242625

İstanbul’a kazandırdığı eserlerle tanınan Çelik Gülersoy’un ölümünün birinci yılında anılarını anlattığı kitabı piyasaya çıkıyor. Kitapta Gülersoy, koyunların otladığı köşkleri nasıl hayata döndürdüğünü anlatıyor.

Çatışmalar, kırgınlıklar

Temmuz 2003’te kaybettiğimiz Çelik Gülersoy’un ölümünün birinci yılı için hazırlıkları tamamlanan kitapta, Gülersoy’un anıları ve yakın dostu Nezih Başgelen’in aktardığı olaylar yer alıyor. Gülersoy anılarında devrin ünlü isimleriyle çatışmalarını, şair kişiliğini, kırgınlıklarını, düşmanlarını anlattı.

Önce Malta, sonra Çamlıca

İlk eser, Malta Köşkü’ydü. 1979 yılı başında teslim aldığımız zaman bir odada Belediye bekçisi ailesiyle oturuyordu. Karşısındaki odada, koyunlar bağlıydı. Köşkü onarıp hizmete açtıktan sonra, açılışa gelen Yunan delegenin hayretten elindeki çanta düştü.

Para geldikçe düşman çoğaldı

1960’lı yıllara kadar düşmanım yoktu. Çünkü içinde bulunduğum kuruluşun parası yoktu. 1971’den itibaren kuruma para geldikçe düşmanlarım da artmaya başladı. Mesela bazıları eserlerime imza atmama kızdı. Belki beşeri bir zaaf. Ama kibir ya da övünç değil.

EVREN’İN İKNA EDİLDİĞİ GEZİ

Tarih 1 Temmuz 1982. MGK tam kadro, yanlarında Başbakan Bülend Ulusu, Dışişleri Bakanı Haluk Bayülken ve 1. Ordu Komutanı Org. Haydar Saltık olduğu halde Emirgan Pembe Köşk’te. Bazıları binanın kuruma yok fiyatına satıldığını söylemiş. Yaptığımız fedakarlığı görünce Evren’in yüzü değişti.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar