A. Nejat Şardağı : Çelik Gülersoy... 28.11.2022

 

Çelik Gülersoy...

A. Nejat Şardağı
A. Nejat ŞardağıENAT Türkiye Temsilcisi
facebook sharing button
twitter sharing button
email sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
 28 Kasım 2022, 15:13

“Gülersoy, turizmin tarihi ve tabiatı değerlendirmek, insanlara kültür ve sanat ortamı sunmak olduğunun bilincindedir. Bu nedenle elde kalan son miraslar olan yapıları onarma, koruma, temizleme ve sunma gerekliliğine inanmaktadır. Gülersoy, bu felsefe ile birçok yapıyı günümüze kazandırarak halkın kullanımına sunmuştur. Ayrıca İstanbul hakkında birçok yayınlar yapmış, makaleler yazmıştır. Yaptığı tüm bu hizmetler sonucunda yerli ve uluslararası birçok ödüle layık görülmüştür.” İstanbul’a Adanmış Bir Hayat: Çelik Gülersoy- Nuriye Özlem Çuhadar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonunu tamamladığı onlarca tarihi, kültürel miras yanında devam eden ve planlanan yüzlerce projeyi heyecanla izlerken Çelik Gülersoy'u saygıyla anmamız gerektiğini düşünüyorum.

Çelik Gülersoy'u sevenlerinin iyi niyetli olsa da İstanbul aşığı -İstanbul sevdalısı olarak tanımlamalarının hatalı olduğu kanısındayım. Aşkın 6 çeşidinden (tutkulu aşk-arkadaşça aşk-mantıklı aşk-oyuna benzetilen aşk-sahiplenici ve bencil olmayan aşk) hangisi Çelik bey için tanımlamada kullanılıyor diye sormadan aklınıza aşkta yaşanan ihanet veya kıskançlık sonucu intihar ve cinayetleri getirin.

Adanmışlık, duygu ve düşünceleri bir hedefe yoğunlaştırma ve yaşam amacı kabul etmek ise;

En doğrusu, en güzeli bence Sayın Çuhadar'ın dediği gibi İstanbul'a adanmış bir hayat…

Yaklaşık elli yıl önce sınırlı ekip ve olanaklarla, restorasyon bedelini talep etmeden ve de kira ödeyerek işlev kazandırdığı binalar kadar kurduğu kütüphaneden söz etmek istiyorum.

Taşınması sık sık gündeme gelen Çelik Gülersoy (İstanbul) Kütüphanesi, Bizans-Roma-Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini kapsayan 11 binden fazla kitabın -yaklaşık bin tanesi nadir eser- bulunduğu bir kültür yuvasıdır. Yerli-yabancı araştırmacı ve turistin ziyaret ettiği bu kültür hazinesindeki eserleri dijital ortama taşımak çok önemli bir görevdir. Bunu gerçekleştirmek, ölümünün 20. yılında aramızdan kırık kalple ayrılmış Çelik Gülersoy'a saygımızın ifadesi olduğu kadar İstanbul turizmine yapılacak önemli bir katkıdır.

Son sözü Türkiye Turing ve Otomobil Kurulu Yönetim Kurulu'na bırakıyorum:

Gülersoy’un, “40 Yıl Olmuş” adlı kitabından sitem yüklü bir alıntıya da burada yer vermek istiyoruz;

“Ben insanlar yüzünden bu dünyada yarım mutlu olabildim. Nedim’in dediği gibi, ancak ‘bir nîm-neş’e’bulabildim.”

Biz de diyoruz ki, belki haklısınız ama, sizi hiç unutmayacağız ve eserlerinize sonsuza dek sahip çıkacağız. İstanbul’a, dolayısıyla bu ülkeye verdiğiniz hizmetler, gelecek kuşaklara ders olacak nitelikte.

Nur içinde yat...


https://www.turizmajansi.com/haber/celik-gulersoy-h51861


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.