Çelik Gülersoy'un son mirası da elden çıkıyor: İstanbul kitaplığı kiralık. Radikal. 12.4.2015.

 

Çelik Gülersoy'un son mirası da elden çıkıyor: İstanbul kitaplığı kiralık. Radikal. 12.4.2015.

http://www.radikal.com.tr/cevre/celik-gulersoyun-son-mirasi-da-elden-cikiyor-istanbul-kitapligi-kiralik-1333805/

Tarihi Soğukçeşme Sokağı'nda bulunan ve "İstanbul'un hafızası" olarak bilinen Çelik Gülersoy tarafından8 kurulan İstanbul Kitaplığı'nı da barındıran bina internetten 'kiralık' olarak satışa çıkarıldı.

Haber: ÖMER ERBİL - omer.erbil@radikal.com.tr / Arşivi

RADİKAL – İstanbul ’un binlerce yıllık hafızası olarak nitelendirilen Çelik Gülersoy’un kurduğu İstanbul Kitaplığı’nın bulunduğu bina, bir internet sitesinden 49 yıllığına kiraya çıkarıldı. Çelik Gülersoy Vakfı’na ait Ayasofya Müzesi’nin arkasında Soğukçeşme Sokağı’nda bulunan 3 katlı tarihi konak için vakıf yönetimi aylık 20 bin lira kira bedeli istedi. Turistik otel, restoran ya da kafe yapımına uygun olduğu belirtilen ilanda peşin ödeme yapıldığı takdirde kira bedelinin 12 bin liraya kadar düşeceği ilan edildi. Merhum Çelik Gülersoy kütüphane açılışında katkıda bulunanlara yaptığı konuşmada, “Bu ulusal kuruluşumuzu oluşturan değerli kişiler, en büyük bina yerini, para getirecek bir otele değil, bir kültür yuvasına ayırmakta tereddüt etmediler. Hayatta paradan çok daha önemli şeyler olduğunu bilen bu kadroya, teşekkür borçluyum” demişti.

ZENGİN KÜTÜPHANE

İstanbul ile ilgili son 400 yılda yabancılar ve Türkler tarafından yazılmış eserlerin hemen hepsi bu kitaplıktaydı. Gravürler, haritalar, fotoğraflar 10 bine yakın yayın yer alıyor. 1988'de İstanbul sevdalısı Çelik Gülersoy bütün koleksiyonunu kurduğu vakfın İstanbul Kitaplığı'na hediye etti.  Kitaplıkta, Roma ve Bizans, Osmanlı tarihi, seyahatnameler, sefaretnameler, hatıralar, güzel sanatlar, biyografi, İstanbul'la ilgili şahsiyetler ve onların diğer eserleri, edebiyat eserleri, şehircilik ve belediye sorunları, kuruluşlar, İstanbul rehberleri ve dergiler yer alıyor. Bodrum, giriş ve birinci kat olarak toplam üç katlı binanın giriş ve birinci katı kütüphane olarak kullanılıyor. Bodrum katı ise depo olarak hizmet veriyor.

Soğukçeşme Sokağı 1986′da restore edilerek turizme kazandırıldı. En büyük konak ise baştan sona yenilenerek 1990 yılında kütüphane olarak açıldı. Soğukçeşme sokaktaki binaların maliki Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na aitti. Kitaplık bedelsiz olarak, kültürel hizmet amaçlı Çelik Gülersoy Vakfı’na verilmişti. Tapu kayıtlarına göre ilk yapımı 18. Yüzyıla kadar uzanan konağın bodrum ve zemin katı taş olup, üst kat ise ahşap olarak inşa edildi.

OTEL YAPMADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

Binanın açılışı konuşmasında Çelik Gülersoy, binanın yıkılmaktan son anda kurtarıldığını belirterek dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e teşekkür ederek şunları söyledi; ‘’ Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun değerli üyeleri en büyük bina yerini, para getirecek bir otele değil, bir kültür yuvasına ayırmakta tereddüt etmediler. Hayatta paradan çok daha önemli şeyler olduğunu bilen bu kadroya, teşekkür borçluyum.’’

Konuşmanın son bölümünde ise “Üç imparatorluğa başkentlik etmiş olan bu şehrin kendisi üstüne bir koleksiyonun oluşturulması, yeni bir girişimdir, özel bir eserdir. İstanbul, tarihinde ilk kez olmak üzere, kendini tanımak ve bilmek istiyor.  Dünya kalırsa, ilerde, bu sempatik sokağın bir Osmanlı evinde açılmış olan şu yuva, bu karakteri ile ele alınacaktır” diyor.

‘RESTORAN DA OLUR BUTİK OTEL DE’

Çelik Gülersoy’un restoran ve otel yapmadıkları için teşekkür ettiği vakıf yöneticileri bugün tarihi konağı internet sitesinden (sahibinden.com) kiraya çıkardılar. Üstelik restoran ve butik otel yapılmak üzere... İlanda tarihi konağın özel bir vakfa ait olduğu, aylık 20 bin lira kira bedeli istendiği, toplam 49 yıllığına kiralanmak şartı ile kiracı arandığı, vakıfla yapılacak sözleşmeye göre 49 yılın peşin ödenmesi halinde düşünülen fiyatın 12 bin liraya kadar ineceği belirtiliyor. Aktif olarak hali hazırda konağın girişinin kütüphane olduğu, 1. Katının ise okuma salonu ve ofis katı olduğu ifade edilerek Tarihi Yarımada’da yer alan konağın 775 metrekare kullanım alanı bulunduğu, otel, restoran ve kafe olarak kullanılabileceği kaydediliyor.

ÜÇE İKİ OYLA ÇIKTI

Çelik Gülersoy vakfı Gülersoy’un ölümünden sonra kendisinin belirlediği 3 kişilik mütevelli heyeti ile yönetiliyor. Eski Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, Saint Joseph Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Arhan Apak ve profesyonel rehber Deniz Yalav tarafından yönetilen vakfın başkanı ise Uğur İbrahimhakkıoğlu. Kitaplığın bulunduğu tarihi konağın kiraya verilmesi 28 Mart günlü toplantı da ele alındı. Deniz Yalav kiralamaya karşı çıktı. Ancak 2 kişinin onayı yeterli olduğu için karar uygulamaya geçirildi.

AMAÇ KONAĞI SATMAK

Karşı oy kullanan Deniz Yalav şunları anlattı; ‘’Yıllardır konağı satışa çıkarmak istiyorlardı. Hep karşı çıktım. Vakıf senedine ve Çelik Bey’in vasiyetine aykırı bir durum olduğunu söyledim. Üstelik Turing konağı bağışlarken buranın kitaplık olmak üzere verdiğini biliyoruz. Bu satışı yapamayacaklarını anlayınca kiralama yoluna gittiler. Amaç vakfı işlevsiz hale getirip elden çıkarmak. Kitaplıktan başka vakfın para getirmeyen Safranbolu’da 2 mülkü var. Çelik Bey burayı İstanbul’a kazandırmak için oluşturmuştu. Vakfın 1 trilyon liraya yakın parası var. Kitaplık kendi kendini çeviriyordu. Ama diğer mütevelliye bu yetmiyor. Gözlerini para bürümüş durumda. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne şikayet dilekçemi pazartesi günü veriyorum. Çelik beyin vasiyetine aykırı ve vakıf amacına uygun olmayan bir durumla karşı karşıyayız.’’

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.