İstanbul Kitaplığı için imza kampanyası. aljazeera.com.tr. 5.5.2015.

 

İstanbul Kitaplığı için imza kampanyası. aljazeera.com.tr. 5.5.2015.

http://www.aljazeera.com.tr/haber/istanbul-kitapligi-icin-imza-kampanyasi

İstanbul'a dair nadir kitapların ve sayısız eserin bulunduğu Çelik Gülersoy Vakfı tarafından açılan İstanbul Kitaplığı yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Kütüphane Ayasofya'nın arkasında, Soğukçeşme'de bulunuyor. 5 Mayıs 2015 Güncelleme 09:48 TSİ

Konular: KÜLTÜR-SANAT

İstanbul Kitaplığı, kitaplık ve görsel malzeme açısından İstanbul'a dair en geniş arşivlerden biri. [AA]

Farklı konularda imza kampanyalarının düzenlendiği change.org web sitesinde, Çelik Gülersoy Vakfı tarafından 1990 yılında açılan İstanbul Kitaplığı'na dair bir kampanya başlatıldı. İstanbul'la ilgili yaklaşık 14 bin kitabın yer aldığı, sayısız makale, şehrin eski ve yeni dönemlerine ilişkin arşiv değeri bulunan belge ve fotoğrafların da ziyaretçilere sunulduğu kütüphanenin taşınmaması içinse beş binden fazla imza toplandı.

25 yıldır aynı binada bulunan İstanbul Kütüphanesi'nin yıkılmasıyla ilgili, kampanyada yapılan açıklamada şöyle deniyor,

"Çelik Gülersoy Vakfı, İstanbul Kitaplığı 25 yıldır hizmet verdiği binadan çıkarılıyor. Bizzat yönetim kurulu üyeleri Uğur İbrahimhakkıoğlu (eski Yargıtay sekreteri) ve Arhan Apak (Saint Joseph okulları vakıf yöneticisi) Kütüphanenin yapısının otel yada restoran olarak kullanılmak üzere kiralanması kararını vermişler. Üçüncü yönetim kurulu üyesi Deniz Yalav ise bu karara katılmamış. Kitapların nereye götürüleceği ise bilinmiyor. Dedikodular Saint Joseph okullarının bir birimine taşınması yönünde. Kütüphaneyi kullanan ya da değişik dönemlerde kullanmış olan tüm bilim insanlarını ve kentini korumak isteyen duyarlı çevreleri bu işlemin durdurulması için çaba harcamaya davet ediyoruz."

 

Ayasofya'nın arka sokağında yer alan kütüphane binasının yapılışı 18. yüzyıla tarihleniyor. Yüksek tavanlı ve serpme sıva ile yapılan bina, restorasyon çalışmalarının ardından 1990 yılında bugünkü işlevi ile ziyarete açıldı. Akademisyen, öğrenci ve şehri tüm özellikleriyle merak eden herkesin ilgi gösterdiği kütüphanede eserler türlerine göre 13'e ayrılıyor, 'Hatıralar', 'Gravür ve Fotoğraflar' ve 'Seyahatnameler' bu başlıklardan birkaçı.

Kaynak: Al Jazeera

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.