‘İstanbul’un hafızası’ kiralık! Aydınlık, 16.4.2015.

 

‘İstanbul’un hafızası’ kiralık! Aydınlık, 16.4.2015.

https://www.aydinlikgazete.com/kultursanat/istanbulun-hafizasi-kiralik-h67785.html

Sevgin Yavuz

İSTANBUL üzerine kitapları ve eski yapıların onarılması konusunda gösterdiği çabayla tanınan Çelik Gülersoy’un kurduğu ve “İstanbul’un hafızası” olarak nitelendirilen İstanbul Kitaplığı’nın bulunduğu bina, internet üzerinden 49 yıllığına kiraya verilecek. Tarihi Yarımada’daki Soğukçeşme Sokağı’nda bulunan 3 katlı bina için aylık 20 bin lira kira bedeli istendi. 49 yıllık kiranın peşin ödenmesi durumunda kira bedelinin aylık 12 bin liraya kadar indirilebileceğinin belirtildiği ilanda binanın turistik otel, kafe ve restoran yapımı için uygun olduğu ifade edildi.

KARAR 2 KİŞİNİN OYUYLA KABUL EDİLDİ

Kitaplığın bulunduğu tarihi bina, sokaktaki tüm binaların sahibi olan ve Çelik Gülersoy’un da başkanlığını yaptığı Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) tarafından kitaplık olarak kullanılması şartıyla vakfa hibe edildi. 1988 yılında Çelik Gülersoy’un tüm koleksiyonunu, kurduğu vakfın kitaplığına bağışlaması üzerine 1990 yılında açılan kütüphanede, sahaf değeri taşıyan nadir baskı kitaplardan 2015 yılında basılmış kitaplara kadar İstanbul ile ilgili yaklaşık 14 bin kitap, sayısız makale, kentin birçok semti ve eski eserleri ile ilgili binlerce fotoğraf bulunuyor. Soğukçeşme Sokağı’nda yer alan en büyük bina olan ve 25 yıldır İstanbul Kitaplığı olarak hizmet veren tarihi binanın kiraya verilmesine karşı change.org’da “Çelik Gülersoy İstanbul Kitaplığı Yok Oluyor” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı.

Çelik Gülersoy Vakfı’nın yönetiminde yer alan isimler Saint Joseph Eğitim Vakfı Genel Sekreteri ve Küçük Prens Okulları Genel Müdürü Arhan Apak, Eski Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu ve profesyonel rehber Deniz Yalav. Kitaplığın bulunduğu tarihi binanın kiraya verilmesi konusunun görüşüldüğü toplantıda Deniz Yalav karşı çıktı. İki kişinin onayı ile uygulamaya geçirildi. Bunun üzerine Yalav durumu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

‘ÇELİK GÜLERSOY’UN VASİYETİNE İHANET’

Çelik Gülersoy Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan ve karşı oy kullanan Deniz Yalav, Aydınlık’a şunları söyledi: “Yıllardan beri burayı satmak istiyorlardı. Ben hep karşı çıktım ve önledim. Şimdi ise Vakıflar İdaresi’nden izin gerektirmeyen kiralama işlemine başvurdular.

O da dolaylı satış çünkü 49 yıllığına kiraya veriliyor. Çelik Gülersoy’un vasiyetnamesine ihanet ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun aldığı karara aykırı. Çelik Bey onlara malını emanet etti, ona ihanet ediyorlar. Buranın kitaplık olarak kullanılması şartıyla hibe etmişti. Yönetimdekilerin para için yapamayacakları şey yok. Çelik Bey paradan daha değerli şeyler olabileceğini düşünüyordu ve bu kitaplığı İstanbul’a kazandırmak için oluşturmuştu.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.