Melih Aşık: Osmanlı’ya saygı. Milliyet, 14.12.2014

 

Melih Aşık: Osmanlı’ya saygı. Milliyet, 14.12.2014

“Bu ülkede Osmanlı varlığını yaşatmak için en büyük çabayı kim göstermiştir? Tartışmasız rahmetli Çelik Gülersoy...

Turing Otomobil Kurumu Başkanı Çelik Gülersoy kurumun geliriyle Yıldız ve Emirgan parklarındaki harap köşkleri, Hidiv Kasrı’nı, Çamlıca tesislerini, Fenerbahçe’yi, Sultanahmet Yeşil Ev ve Ayasofya konaklarını eski haline uygun duruma getirmiştir. Safranbolu’da ve Büyükada’da birer konağı adam etmiştir. Bu kuruluşların içini aslına mümkün olduğunca uygun döşemiş, kâr amacı olmayan, müze gibi birer varlık haline getirmiştir.

Gülersoy bunları tarihe ve İstanbul’a olan saygı ve sevgisi için yapıyordu.

Ölümünden sonra Turing Kurumu üzerinde binbir türlü oyun döndürüldü. Kurumun 42 milyon lira parası, 500 milyon liraya yakın mal varlığı iştah açıyordu. Yönetimdeki dalgalanmalar sonunda başa AKP’ye yakın isimler geçti. Bu kişiler Çelik Gülersoy’un bin bir emekle maydana getirdiği eserleri bir bir elden çıkardılar.

Sultanahmet’teki Yeşil Ev ve Ayasofya Konakları AKP ye yakın bir şirkete 15 yıllığına kiralandı. İşletmeleri devralan şirket bir süre sonra içindeki malları istemediğini bildirdi. Bildirince Turing Kurumu bu malları müzayede ile sattı. Turing Kurumu koridorlarında Gülersoy portresi indirildi. Tablo koleksiyonu satıldı. Adeta Gülersoy’dan ve Osmanlı sevgisinden intikam alındı.

Bunu yapan zihniyet, bugün Haydarpaşa Garı’nı çürümeye terk eden, Osmanlı arşivleri binasını otel yapan, Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nü yakan, Haliç Tersanesi’ni satılığa çıkartan zihniyettir. Osmanlı’ya saygıları maalesef yukardaki resimde görüldüğü kadardır.”.                                       

https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/melih-asik/osmanli-ya-saygi-1983958

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.