Murat Bardakçı: “Çelik Bey’in Renk Cedveli. Habertürk. 13.7.2015.

 

Murat Bardakçı: “Çelik Bey’in Renk Cedveli. Habertürk. 13.7.2015.

Önce şu “zevkler ve renkler tartışılmaz!” teranesinden söz edeyim:

 

Zevkler ve renkler tartışılır beyler, bal gibi tartışılır! Lâcivert bir ceketin altına grinin tonlarında pantolon giyenler ile yine lâcivert bir ceketin altına kahverengi pantolon geçirenin zevki arasında büyük, çok büyük fark vardır; gri giyen zevkli, laciverdin altında kahverengi ile dolaşan da zevksizdir!

 

Zevklerin ve renklerin tartışılabileceğine benim gibi inanmış olan rahmetli Çelik Gülersoy’un bundan seneler önce renk uyumunu öğretebilmek için hazırlayıp etrafa sevabına dağıttığı ve bir cedvel vardı... “Tartışılmaz” diyenler bu cedveli bir yerlerden bulabildikleri takdirde hem “tartışılabileceğini” görür, hem de birşeyler öğrenebilirler...

 

“İstanbul’un eskiden çok güzel olduğu” iddiası ise, artık gereksiz bir hayaldir!

 

Şehir, vakti zamanında uzaktan bakıldığında gerçi güzel ve pitoresk görünürdü ama dışı başka, içi başka idi. Doğru dürüst yolu yoktu, suları akmazdı, elektriği hemen her an kesilirdi, velhasıl o senelerin İstanbul’unda yaşamak dertti! O günleri bilmeyenlerin şimdi “Eski İstanbul ne güzelmiş, ahşap evler nasıl da hoşmuş, hepsini yıktırıp şehri böyle berbad etmişiz” diye nostalji krizine kapılmalarına bakmayın; o günleri hayatını o evlerde geçirmiş olanlara sorun...

 

Benim çocukluğum, İstanbul’un göbeğinde üç katlı koskoca bir ahşap evde geçti. Salon desen devâsâ, odalar da hani “at koştur” derler ya, işte öyle geniş idi. Üç tekerlekli bisikletimle salonda bir uçtan diğerine pedal çevirirdim.

 

Hele manzara! O senelerde apartman diktirme modası pek yayılmamış olduğu ve ev de hafif yüksekte kaldığı için, deniz-derya ayak altında idi...”                          

https://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/1102280-zevkler-ve-renkler-bal-gibi-tartisilir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.