Onursal Başkanımız

Onursal Başkanımız


Çelik Gülersoy

Çelik Gülersoy

İstanbul başta olmak üzere Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu için çok değerli çalışmalara imza atan Çelik Gülersoy, 23 Eylül 1930 yılında doğmuştur. Kabataş Erkek Lisesi ve Beyoğlu Erkek Lisesi’nde tahsil gördükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

1947 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunun kurucu başkanı Reşit Saffet Atabinen’in kendisine verdiği önemli bir zarfı Yıldız Sarayı’ndaki heyete iletmesiyle Turing’le tanışmıştır. Turing ile yollarının kesişmesinde en etkin kişi hiç şüphesiz Reşit Saffet Bey’dir. Dönemin önemli kültür adamları arasında yer alan Reşit Saffet Bey’in yanında adeta bir öğrenci gibi yetişen Gülersoy, 1947 yılında Turing’de memur olarak işe başlamıştır. 1957 yılında müdür yardımcısı, 1961-1965 yılları arasında hukuk müşaviri, 1965’ten 2002 yılına kadar ise Genel Müdür olarak görev yapmıştır. Turing Başkanları arasında uzun yıllar Turing’de çeşitli görevleri başarıyla sürdürmüş tek başkandır. Henüz 17 yaşındayken tanıştığı Turing’de kendisinden önce 11 Yönetim Kurulu Başkanı ile çalışan Çelik Bey, 2002 yılında bu kez Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almıştır. Başkanlık görevini bir yıl sürdürebilen Çelik Gülersoy, 6 Temmuz 2003’te vefat etmiştir.

Yaşadığı dünyanın sorunlarını kendine dert edinen, bunun için yıllarca büyük çaba sarf eden Gülersoy, çok yönlülüğün en güzel örneklerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir seyyah gözüyle yazdığı kitapları, ince bir titizlikle restore ettiği konakları, kasırları ve parklarıyla kültürümüze gösterdiği büyük emeği gözler önüne sermektedir.

Turing Başkanları arasında yayın alanında yapmış olduğu çalışmalarla dikkat çeken Çelik Gülersoy’un kaleme aldığı başlıca eserler şunlardır; Beşiktaş’ta Ihlamur Mesiresi ve Tarihi Kitabeler, Kapalıçarşı’nın Romanı, Yıldız ve Emirgan Parkları ve Köşkleri, Eski İstanbul Arabaları, Ihlamur Mesiresi, İstanbul’un Anıtsal Ağaçları, Göksu'ya Ağıt, Nasıl Bir İstanbul ?, İstanbul Şarkısı, Türk Toplumu ve Turizm. 





https://www.turing.org.tr/baskanlarimiz/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.