“Osmanlı yemek kitapları sadece reçete değildir, zamanın felsefesidir. Dunya.com.tr. 5.3.2013.
“Osmanlı yemek kitapları sadece reçete değildir, zamanın
felsefesidir. Dunya.com.tr. 5.3.2013.
Lezzetli
Sohbetlerin konuğu Nar Lokantası sahibi Vedat Başaran..”
“Başaran'ın
yiyeceklere olan ilgisi babasının şarküterisine dayanıyor. Bu işi hakkıyla
yapmak için, eğitimini almaya karar veren Başaran, Kraliyet Akademisi'nin
sınavlarına tabi olan West London College'a giriyor ve okulu ikinci olarak
bitiriyor. Türkiye'ye döndüğünde ise Turing'de çalışmaya başlıyor. "Çelik
Gülersoy'dan çok şey öğrendim" diyen Vedat Başaran, Osmanlı-Türk mutfağına
olan ilgisi nedeniyle, kaynakları en iyi şekilde değerlendirebilmek için
Osmanlıca öğrenmekten bile çekinmiyor. Nitekim Osmanlı Mutfağı konsepti de, ilk
defa Çırağan'da açılan Tuğra Restoran ile meydana çıkıyor ve hem Türkiye hem de
dünya kamuoyunda ilgi odağı oluyor. Bu başarılı gastronomi yolculuğunu Vedat
Başaran'dan dinleyelim:”
……………….
………………
“Çelik
Gülersoy ve Tuğrul Şavkay ile tanıştım. Turing'de çalışmaya başladım. Çelik
Gülersoy'dan çok şey öğrendim. Daha sonrasında Çırağan Sarayı'nda Tuğra'yı
açtık. Bu beni çok heyecanlandırdı. Tuğra Restoran, Türkiye'de otel ve
gastronomi dünyasının en önemli başlangıçlarından biridir. Çırağan'ın
özelleşmesi Türkiye için olağanüstü bir çıkıştır. Özal'ın iş adamlarını bu yöne
sürüklemesi de 89-90 yıllarının önemli gelişmelerinden biridir. O yıllarda
Türkiye'de gastronomi alanında ciddi bir değişim yaşanıyordu.”
Yorumlar
Yorum Gönder