“Osmanlı yemek kitapları sadece reçete değildir, zamanın felsefesidir. Dunya.com.tr. 5.3.2013.

 

“Osmanlı yemek kitapları sadece reçete değildir, zamanın felsefesidir. Dunya.com.tr. 5.3.2013.

Lezzetli Sohbetlerin konuğu Nar Lokantası sahibi Vedat Başaran..”

“Başaran'ın yiyeceklere olan ilgisi babasının şarküterisine dayanıyor. Bu işi hakkıyla yapmak için, eğitimini almaya karar veren Başaran, Kraliyet Akademisi'nin sınavlarına tabi olan West London College'a giriyor ve okulu ikinci olarak bitiriyor. Türkiye'ye döndüğünde ise Turing'de çalışmaya başlıyor. "Çelik Gülersoy'dan çok şey öğrendim" diyen Vedat Başaran, Osmanlı-Türk mutfağına olan ilgisi nedeniyle, kaynakları en iyi şekilde değerlendirebilmek için Osmanlıca öğrenmekten bile çekinmiyor. Nitekim Osmanlı Mutfağı konsepti de, ilk defa Çırağan'da açılan Tuğra Restoran ile meydana çıkıyor ve hem Türkiye hem de dünya kamuoyunda ilgi odağı oluyor. Bu başarılı gastronomi yolculuğunu Vedat Başaran'dan dinleyelim:”

……………….

………………

“Çelik Gülersoy ve Tuğrul Şavkay ile tanıştım. Turing'de çalışmaya başladım. Çelik Gülersoy'dan çok şey öğrendim. Daha sonrasında Çırağan Sarayı'nda Tuğra'yı açtık. Bu beni çok heyecanlandırdı. Tuğra Restoran, Türkiye'de otel ve gastronomi dünyasının en önemli başlangıçlarından biridir. Çırağan'ın özelleşmesi Türkiye için olağanüstü bir çıkıştır. Özal'ın iş adamlarını bu yöne sürüklemesi de 89-90 yıllarının önemli gelişmelerinden biridir. O yıllarda Türkiye'de gastronomi alanında ciddi bir değişim yaşanıyordu.”

https://www.dunya.com/kultur-sanat/osmanli-yemek-kitaplari-sadece-recete-degildir-zamanin-felsefesidir-haberi-203151

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.