Turing'in Satılan Soğukçeşme'si Mühürlendi. Taraf. 3.8.2015.

 

Turing'in Satılan Soğukçeşme'si Mühürlendi. Taraf. 3.8.2015.

TURİNG'in İstanbul Sultanahmet'teki Soğuk Çeşme Konaklarında tadilat görüntüsü altında yürüttüğü çalışmalar nedeniyle inşaat mühürledi. Firma mührü çuvalla örterek çalışmalara devam ediyor.

AKP'nin Başaran Ulusoy üzerinden yürüttüğü operasyonla ele geçirdiği TURİNG'teki skandallara her gün bir yenisi ekleniyor.

Skandalların sonuncusu, Çelik Gülersoy ile özdeşleşen TURİNG'in Sultanahmet'teki Yeşil Konak ve Soğukçeşme Konakları'nın da içinde olduğu, her biri turizm için birer sembol olmuş taşınmaz varlıklarının satılmasında yaşanmıştı.

Bu taşınmazlar içinde ayrı bir yeri olan ve İstanbul'un sembollerinden biri gelmiş  TURİNG'in Sultanahmet'teki Soğuk Çeşme konaklarını satın alan firmanın restorasyon adı altında yapıyı değiştirmeye yönelik girişimleri belediye tarafından durduruldu.

Yeşil Konak ve Soğuk Çeşme'yi 50 milyon lira karşılığında 10 yıllığına kiralayan Keskin Group'un restorasyon çalışmalan yasadışı tadilat gerekçesi ile Fatih Belediyesi tarafından mühürlendi. Firma mührü çuvalla örterek çalışmalara devam ediyor.

Soğuk Çeşme Sokakta bulunan tarihi tescilli konaklar bir süredir devam eden restorasyon çalışmalan koruma kurulu izni olmadan gerçekleştirildiği gerekçesi ile 4. Koruma Kurulu tarafından tutanak tutuldu.

Koruma Kurulu birinci derece tarihi eser yapıların kurul izni olmadan yapıldığını Fatih Belediyesine bildirmesi üzerine bina bir temmuzda mühürlendi. Ancak kapıya asılan mühür çuval ile kapatılarak tadilat çalışmalan devam ediyor. 

Tarihi konaklann tadilat çalışmalan için etrafı kontrplak setlerle çevrildi. Restorasyon alanına asılan tabelalarda ise dış cephe onarımı yapıldığı yazılı olmasına rağmen, koruma kurulu izni olmadan tarihi evlerin içerisinde esaslı tadilat yapıldığı ortaya çıktı. Konaklann işletme hakkım alan Keskin Group yetkilileri, 100 odanın yer aldığı tarihi konaklann aslına uygun restorasyon için heyet kuracaklannı belirtip, İstanbul'u gezmeye gelen zengin turistleri ağırlamayı hedeflediklerini söylemişti.

Soğukçeşme Sokağı yan yana sıralanmış her biri farklı renkte 12 konak, 1 sarnıç ve tarihi dehlizleri ve geniş bahçeli Konuk Evi'nden oluşan evler son dönem Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan, Topkapı Saray'ın duvarına bitişik olarak inşa edilmiş ahşap evlerden oluşuyor.

Tarihi sokakta kötü durumda olan evler, 1985-86 yıllarında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından kültür yaşamına ve turizme kazandırılmak amacıyla restore edildi.

Evler uzun süre TURİNG tarafından işletildi. TURİNG, 22 Eylül 2012'de Olağanüstü Genel Kurul toplayarak tüzüğü değiştirildikten sonra Sultanahmet'teki Yeşil Ev, Sarnıç Restoran ve Ayasofya Konaklan ihaleye çıkarılarak 10 yıllığına Recep Ercan Keskin'in sahibi olduğu Keskin Şirketler Grubu'na verildi. (Taraf)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çelik Gülersoy’un Vefatından sonra hakkında yayınlananlar (6.7.2003 - )

Köpüklü, Mehmet: “Çelik Gülersoy'un mirası mahkemelik”.